tipuri de rulmenti

Cate tipuri de rulmenti exista?

In prezent, exista mai multe tipuri de rulmenti cu utilizari diferite pe care ii puteti incadra in diverse aplicatii si ii puteti utiliza in functie de specificatiile proiectului. In cele ce urmeaza la prezentam pe cele mai importante astfel de tipuri de rulmenti.

Rulmenti cu bile

Rulmentii cu bile folosesc bile ca  elemente de rulare.  Ele sunt caracterizate prin  contact punctual  intre  bile  si  piste. De regula, rulmentii cu bile se rotesc foarte repede, dar nu pot suporta sarcini substantiale.

Rulmenti cu bile adanci

Cei mai des utilizati rulmenti sunt rulmenti cu bile adanci. Datorita designului lor simplu, sunt usor de intretinut si nu sunt la fel de sensibili la conditiile de functionare, astfel incat sunt utilizati intr-o gama larga de aplicatii diferite. Pe langa  fortele radiale, acestia absorb fortele axiale  in ambele directii. Cuplul lor  redus ii  face potriviti si pentru  viteze mari.

Rulmenti cu bile cu contact unghiular

Rulmentii cu bile cu contact unghiular  sunt caracterizati printr-un unghi de contact . Aceasta inseamna ca fortele sunt transferati de la o cale de rulare  la alta la un anumit unghi.

Rulmentii cu bile cu contact unghiular sunt, prin urmare, potriviti pentru  sarcini combinate , unde  forte axiale mari  trebuie transferate in plus fata de  fortele radiale.

Rulmenti cu bile cu auto-aliniere

Rulmentii cu bile cu auto-aliniere includ un  rand dublu de bile ghidate de o  cusca  si un canal de rulare cu inel interior cu doua randuri,  dar au caracteristica speciala a unui canal de rulare cu inel exterior sferic continuu, permitand inelului interior/complementului cu bile sa se roteasca in interiorul inelului exterior. Acesta este ceea ce permite un grad de auto-aliniere in aplicatie.

Acest tip de rulment este recomandat atunci cand alinierea  arborelui si a  carcasei (alinierea gresita) reprezinta o problema si arborele se poate deforma. Rulmentii cu bile cu auto-aliniere sunt cei mai potriviti pentru absorbtia  fortelor radiale.

Rulmenti axiali cu bile

Rulmentii de tractiune cu bile consta din doua discuri de rulment cu canale de rulare pentru bile. Rulmentii axiali cu bile au fost dezvoltati exclusiv pentru a absorbi fortele axiale intr-o directie, ceea ce inseamna ca pot localiza arborele axial intr-o directie.

Rulmenti cu role

Rulmentii cu role  sunt caracterizati prin  contact cu linia. Linia de contact ofera o capacitate de sarcina mai mare  decat la rulmentii cu bile de aceeasi dimensiune; cu toate acestea, capacitatea de viteza este mai mica decat un rulment cu bile din cauza  frecarii crescute  a unei linii de contact.

Rulmenti sferici cu role

Rulmentii sferici cu role sunt foarte robusti si functioneaza pe acelasi principiu ca si rulmentii cu auto-aliniere, cu exceptia faptului ca folosesc role sferice in loc de role cu bile, permitand suportarea sarcinilor mai mari. Acest lucru poate compensa nealinierea dintre arbore si carcasa . Rulmentii sferici cu role sunt potriviti pentru a absorbi sarcini radiale mari si sarcini axiale moderate.

Rulmenti cu role cilindrice

Rulmentii cu role cilindrice folosesc linia de contact intre elementele de rulare si caile de rulare , ceea ce optimizeaza distributia factorilor de tensiune la punctul de contact. Acest aranjament inseamna ca rulmentii cu role cilindrice au o sarcina radiala foarte mare . In functie de proiectare, acestea pot fi, de asemenea, capabili sa transmita cantitati limitate de sarcini axiale.

Asemanatoare