4 criterii de selectie a anvelopelor carora nu le acordai atentie

La prima vedere, alegerea anvelopelor pentru masina ta pare a fi o operatiune destul de simpla, insa implica mai multi factori pe care ar trebui sa ii iei in considerare pentru a opta pentru cea mai buna si sigura varianta. Criteriul dimensiunilor si cel al conditiilor climatice sunt cele mai utilizate dintre ele, anvelopele achizitionate trebuind sa respecte marimea optima tipului de autovehicul si sa fie potrivite in functie de anotimp: iarna sau vara. Cu toate acestea, exista si alte criterii care iti vor facilita alegerea, pe care ar fi bine sa le cunosti si sa tii cont de ele.

Descopera care sunt cele mai importante criterii pe care ar trebui sa te bazezi in alegerea cauciucurilor potrivite pntru masina ta!

  • Stilul de sofat

Desi acest punct de vedere se afla printre cele mai importante, multi dintre soferi nu il iau in considerare atunci cand aleg anvelopele pentru autovehiculul lor. Este de la sine inteles ca, oricat de regulamentar ar circula, nu toti soferii au acelasi stil de sofat. Unii pot conduce preventiv si extrem de incet, altii dimpotriva, adopta o maniera mai sport sau agresiva de a conduce, evident, acest lucru depinzand si de tipul de masina pe care il detin.

Informatia zilei:  Pantofii de mireasa din piele de pe The5thElement.ro sunt deosebiti

Atunci cand iti indrepti atentia spre achizitionarea unui tip de cauciucuri, este important de stiut ca niciuna nu poate indeplini toate aceste functii si conditii. Daca esti adeptul stilului mai sport, ar fi bine sa iti alegi anvelope ce au un grad mai ridicat de manevrabilitate, care sa prezinte incrustatii mai accentuate pentru a permite franarea eficienta pe o distanta mult mai scurta de traseu. In schimb, daca te caracterizeaza calmitatea la volan,  ar trebui sa optezi pentru cele ce prezinta o rezistenta mai redusa de rulare.

  • Calitatea brandului

Multe persoane prefera un anumit brand, fie ca le-a fost recomandat, fie ca s-a bucurat de o popularitatea si de o putere de mediatizare mai mare. Performanta producatorului, dar si pretul de achizitie al unui cauciuc sunt cele ce impart piata de anvelope in 3 mari ramuri: PREMIUMMIDDLE si ECONOMY/BUGET. Se pare, insa, ca prima categorie ar fi cea preferata, intrucat din aceasta fac parte unii dintre cei mai importanti producatori si distribuitori, precum Michelin, Bridgestone, Continental, dar si altii, considerati etalon pentru calitatea deosebita. Daca iti doresti performanta la un nivel superioar, aici poti gasi gama de anvelope a unuia dintre cele mai recunoscute si cumparate branduri, de la care ai posibilitatea sa iti iei cauciucurile ideale si necesare tipului tau de autoturism.

  • Drumul pe care circuli

Caracteristicile partii carosabile pe care circuli cu frecventa este un alt criteriu de selectie pe care ar trebui sa il iei in calcul, intrucat, in functie de acest aspect, anvelopele se pot imparti in mai multe categorii:

  • pentru sosea, insemnand drumurile nationale, autostrazi si cele in conditii normale;
  • ON ROAD – pentru SUV-urile 4×4 ce se deplaseaza pe drumuri asfaltate;
  • OFF ROAD – caracteristice masinilor 4×4 de tip SUV ce circula pe drumuri neasfaltate sau predominant nisipoase, noroioase, ori cu depunderi de pietris;
  • ALL Terrain – pentru SUV-uri 4X4 ce se deplaseaza pe diversele tipuri de teren
  • Mud Terrain – pentru terenurile noroioase.
  • Clasa anvelopei determina gradul de aderenta, consumul de carburant si zgomotul produs.

Un alt aspect de care soferii ce sunt in cautare de anvelope potrivite mijlocului lor de deplasare nu tin cont, intr-un procent destul de mare este clasa din care fac parte anvelopele. Pe langa codurile formate din cifre si litere ce dezvaluie dimensiunile si conditiile de rulaj ale anvelopei respective, pe suprafata unui cauciuc se va regasi si clasa de determinare a acestuia, prin notarea de la litera A pana la litera G, cea din urma fiind catalogata cu cel mai mic nivel de aderenta in conditii de franare pe carosabilul ud.

Informatia zilei:  Sfaturi pentru achizitionarea rechizitelor de clasa I

Trebuie sa stii ca in procent de 20%, clasa din care face parte un anumit tip de anvelope determina nivelul consumului de carburant si, din acest motiv, alegerea ar trebui sa se faca mult mai atent. Ar fi mai indicat sa optezi pentru un cauciuc de prima clasa decat de unul dintr-o clasa inferioara pentru a economisi arderea combustililului.

Informatia zilei:  Atunci cand bateria masinii moare in trafic…

Totodata, clasa anvelopei influenteaza si nivelul de zgomot exterior ce se calculeaza in decibeli. Cele mai silentioase sunt cele ce au sub 68dB, iar cele mai zgomotoase sunt cele de depasesc 71dB.

Tu stiai toate aceste criterii de selectie a anvelopelor?

Asemanatoare