Te gândești să treci la încălzirea cu lemne de foc, dar nu știi ce costuri implică această schimbare? Astăzi vei afla răspunsul. Mai jos avem o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci atunci când vrei să treci la încălzirea cu lemne.
Este important să cunoști dinainte costurile estimate pentru acest sistem de încălzire. Doar așa poți vedea dacă prezintă rentabilitate față de combustibilul și, implicit, sistemul de încălzire pe care îl folosești în prezent. Chiar dacă nu vorbim despre costuri exacte, căci prețurile diferă în funcție de preferințele, nevoile și bugetul tău, suntem siguri că informațiile de mai jos te vor ajuta să îți faci un calcul estimativ.
De ce ai nevoie pentru a trece la încălzirea cu lemne a locuinței tale
-
Lemne de foc
După cum este normal, prima nevoie pe care o ai în acest context este combustibilul, adică lemne de foc. Costul acestora este unul dintre factorii cheie în calcularea bugetului. El variază destul de mult în funcție de locație, tipul de lemn și cantitatea pe care o achiziționezi.
Reține că lemnele tăiate și uscate sunt mai scumpe decât cele verzi, netăiate, care vor necesita și un timp de uscare. De asemenea, nu uita că prețul lemnului de foc diferă și de zona în care locuiești. Un metru cub, cât și un metru ster, ajung să coste câteva sute de lei.
Câtă cantitate de lemne este într-un metru cub? Dacă vorbim despre lemn uscat de esență tare, acesta are între 750 – 850 de kilograme.
În cazul unui metru ster de lemne uscate, vorbim despre 450 – 480 de kilograme. Depinde de esența lemnoasă și calitatea lemnului.
-
Sistemul de încălzire
Dacă nu ai deja un sistem de încălzire care funcționează cu lemne, va trebui să investești în unul potrivit. Costurile variază în funcție de tipul acestuia: sobă, șemineu sau centrală termică. În principal, prețurile oscilează între 5.000-20.000 de lei sau mai mult. Să nu uiți de costurile pentru instalarea și adaptarea sistemului la necesitățile tale.
-
Accesoriile de curățare și întreținere
Pentru a menține sistemul de încălzire cu lemne în condiții optime de funcționare, vei avea nevoie de accesorii și unelte precum suporturi pentru lemne, ustensile pentru curățarea cenușii și altele asemenea.
Adaugă aceste accesorii la costurile totale, căci este esențial să le deții și să le folosești pentru o bună funcționare a sistemului de încălzire.
-
Instalația de evacuare a fumului
Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în calcul, aspect care implică la rândul său costuri, este instalarea coșului de fum sau a unui sistem de evacuare a fumului. Fără un coș de fum sau un sistem de evacuare a fumului, nu ai cum să îți încălzești locuința cu lemne de foc.
Atenție! Pentru a evita incendiile sau problemele de sănătate, nu face rabat de calitate. Ai nevoie de un coș de fum sau un sistem de evacuare a fumului înalt calitativ, care să facă față cu brio trecerii timpului. Bineînțeles, este responsabilitatea ta să îl cureți periodic pentru a te bucura de eficiența sa pe termen lung.
Aici costurile diferă în funcție de structura casei tale și de specificațiile sistemului de încălzire. Câteva sute de lei tot va trebui să scoți din buzunar pentru instalația de evacuare a fumului.
Consumul de lemne
Consumul de lemne depinde de dimensiunea casei tale, de izolație și de eficiența sistemului de încălzire. Cu cât locuința este mai mare și mai precar izolată termic, cu atât vei avea nevoie de mai multe lemne pentru a menține o temperatură constantă.
Este recomandat să ții evidența consumului pentru a putea estima costurile viitoare și pentru a face schimbări dacă este necesar.
Întreținerea sistemului de încălzire
Întreținerea regulată a sistemului de încălzire cu lemne este crucială pentru prelungirea duratei de viață a echipamentului și pentru a asigura eficiența acestuia. Chiar dacă nu implică costuri mari, trebuie să aloci timp și resurse pentru a curăța coșul de fum, pentru a verifica și a înlocui componentele uzate și pentru a menține sistemul în stare de funcționare optimă.
Nu neglija acest aspect, căci costurile de achiziție a unui sistem de încălzire nou sunt cu mult mai mari, comparativ cu cele de întreținere și înlocuire a componentelor uzate.
Așadar, încălzirea cu lemne este o opțiune ecologică și eficientă, dar implică costuri inițiale destul de mari. Analizează cu atenție toate aceste costuri și pregătește bugetul aferent.