5 lucruri de luat în considerare atunci când alegeți uleiul de motor pentru masina

Când vine vorba de achiziționarea tipului potrivit de ulei de motor, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte importante. În acest articol, am discutat 5 lucruri importante care te pot ajuta să optezi pentru tipul potrivit de ulei pentru motorul mașinii tale. Alegerea unui tip greșit de ulei poate avea un impact negativ asupra performanței mașinii tale. În plus, poate reduce durata de viață a motorului. Prin urmare, este extrem de important să folosești întotdeauna tipul potrivit de ulei. Continuă să citești pentru a afla mai multe.

  1. Seria și producătorul mașinii

În primul rând, ar trebui să iei în considerare marca și modelul mașinii tale. Motoarele de înaltă performanță din zilele noastre sunt proiectate pentru eficiență ridicată. Dacă consulți manualul mașinii tale, vei afla despre tipul potrivit de ulei recomandat de producător.

  1. Mediu de conducere

Trebuie să iei în considerare și mediul de conducere atunci când faci o alegere. De exemplu, poți avea un climat cald sau rece. De asemenea, condițiile de drum pot varia. Poți conduce frecvent pe drumuri asfaltate sau neasfaltate.

Bazat pe aceste factori, motorul mașinii tale va trebui să suporte diferite niveluri de efort. Dacă conduci pe drumuri neasfaltate, va trebui să schimbi uleiul de motor mai des. Unele tipuri de ulei sunt proiectate pentru a reduce efortul asupra motorului.

  1. Tipuri de ulei

După ce ai luat în considerare marca și modelul motorului mașinii tale, poți opta fie pentru un ulei mineral, fie pentru un ulei sintetic. Fiecare tip are propriul set de avantaje și dezavantaje. De exemplu, uleiurile sintetice costă mai mult, dar pot dura mai mult timp.

  1. Grad de vâscozitate

Dacă compari diferite produse, vei găsi diferite coduri și litere scrise pe etichete. Aceste numere îți spun despre gradul de vâscozitate și rezistența uleiului la curgere. Acesta este un factor extrem de important de luat în considerare, în funcție de condițiile de conducere și de climat.

Litera W se referă la iarna. Cu alte cuvinte, îți spune cum se va comporta uleiul în condiții de frig. Al doilea număr îți spune despre curgerea uleiului la temperaturi normale de funcționare.

În mod normal, uleiurile cu vâscozitate scăzută sunt mai subțiri și oferă o protecție mai mare pentru motorul tău în condiții de frig. Pe de altă parte, uleiurile cu vâscozitate mare oferă o protecție mai mare în condiții de căldură. Prin urmare, este important să te familiarizezi cu gradul de vâscozitate al uleiului înainte de a face o achiziție.

  1. Standarde de ulei

Dacă citești eticheta cu atenție, vei găsi litere și abrevieri, cum ar fi ILSAC, ACEA și API. Aceste acronime îți spun că produsul poate îndeplini cerințele stabilite de autoritățile relevante. Trebuie să iei în considerare aceste specificații deoarece ele îți spun multe despre calitatea și performanța uleiului.

Dacă analizezi eticheta mai îndeaproape, vei găsi și standarde de ulei de motor indicate prin diferite acronime, cum ar fi API, ACEA, ILSAC. Acest lucru înseamnă că produsul îndeplinește sau depășește cerințele stabilite de aceste organizații. Specificațiile sunt importante deoarece indică performanța și calitatea uleiului.

Pe scurt, alegerea tipului potrivit de ulei de motor este importantă dacă vrei ca motorul mașinii tale să funcționeze eficient. Prin urmare, ar putea fi util să iei în considerare acești factori importanți atunci când cauți tipul potrivit de ulei pentru vehiculul tău.In urma cu cativa ani mi-am cumparat masina ( BMW Seria 7 750i XDrive de pe IVU) proprietarul anterior mi-a recomandat 5W-30, 5W-40 , schimb la 15000 km sau 12 luni. La prima vedere, am putea spune că 5W40 este uleiul de motor multigrad cel mai potrivit pentru iarnă, respectiv vară în România. Totuși, și 5W30 este un ulei modern și echilibrat, care îndeplinește mai multe dintre cerințele moderne actuale, precum norme de poluare sau depuneri.

 

 

Asemanatoare