Tipuri de Merlot din jurul lumii

Merlot este unul dintre soiurile de struguri populare la nivel mondial care da viata unor vinuri de inalta calitate. Soiul este cultivat in toate regiunile lumii in care se produce vin, in special in tari precum in Franta, Statele Unite, Italia, Spania, Australia sau chiar China. Vinurile obtinute din struguri Merlot sunt, de regula, corpolente, cu o concentratie redusa a taninurilor si un nivel scazut de aciditate.

Acest soi de struguri este originar din regiunea Bordeaux din Franta, dar incepand cu anii ’90 s-a bucurat de o popularitate foarte mare in California, Statele Unite. Merlot este recunoscut pentru aromele sale de mure, cirese negre, menta, ciocolata, vanilie si nu numai, in special datorita maturarii in baricul de stejar.

Strugurii de Merlot au fost descoperiti in Bordeaux in anul 1784 si pana in prezent ramane cel mai plantat soi din regiune. In plus, acesta se intelege de minune si alaturi de alte soiuri, astfel ca poate juca un rol important in obtinerea unor cupaje de inalta calitate.

Si regiunea Toscana a Italiei este bine cunoscuta pentru faptul ca produce vin Merlot, acest soi aflandu-se in top 5 cele mai cultivate soiuri din tara. Este foarte comun amestecul intre Merlot si alte soiuri traditionale italienesti precum Sangiovese. Soarele cald din Toscana ajuta la scoaterea in evidenta fructuozitatii strugurilor si taninurilor aspre.

Friuli-Venezia Giulia este o regiune din partea de nord est a Italiei renumita pentru varietatile de struguri cultivati aici care dau viata unor vinuri foarte apreciate. Merlot este cel mai comun soi de struguri rosii, fiind amestecat adesea cu strugurii de Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc pentru a obtine mult apreciatul vin Collio Rosso.

Merlot este foarte des intalnit si in statul american California. Regiuni precum Valea Napa si pasul Robles sunt cunoscute pentru climatul calduros si aici se obtin vinuri corpolente cu note discrete de gem de fructe si arome de scortisoara si vanilie care provin de la butoaiele de stejar. Acest soi de struguri este des intalnit si in Washington, un alt stat american si cucereste prin aromele sale bogate de cirese si fructe de padure, completate de aciditatea placuta si de nivelul redus de aciditate.

Cand vine vorba de Merlot, America de Sud nu se poate lasa mai prejos, iar Chile este un producator important al vinurilor obtinute din acest soi de struguri. Productia a fost marita la mijlocul anilor ’90 cand popularitatea vinului a crescut considerabil, iar unul din locurile care dau viata strugurilor de Merlot este valea Colchagua din regiunea Apalta. Aici se obtin vinuri Merlot corpolente, fructate, cu influente provenite de la lemnul de stejar in care se matureaza.

Strugurii au ajuns in Romania in urma cu mai bine de un secol, iar in anii cu temperaturi scazute se coc bine, pe cand in anii caldurosi acumuleaza cantitati ridicate de zahar. Un vin de inalta calitate obtinut din acest struguri este Merlot din gama Budureasca Premium si are toate sansele sa te cucereasca de la primul contact. Se remarca prin culoarea sa rubiniu inchis si prin gustul intens de fructe de padure si cirese amare, avand taninuri moi, bine conturate. Pentru ca este un vin cu un nivel redus de taninuri, Merlot din gama Budureasca Premium se poate consuma in special alaturi de preparate usoare din carne, dar si paste. In schimb, pentru ca toate calitatile sale sa fie cu adevarat puse in valoare, se recomanda servirea la o temperatura intre 16 si 18 grade.

Comanda o sticla de vin Merlot din magazinul online al Cramei Budureasca si lasa-te cucerit!

Asemanatoare