Cum se foloseste un extractor de rulmenti?

Daca vrei sa schimbi rulmentii vei avea nevoie de un extractor rulmenti. Un astfel de instrument este vital pentru a indeparta in mod corect rulmentii, ceea ce nu este deloc greu daca ai instrumentele necesare. In cazul in care nu ai mai folosit niciodata pana acum un extractor de rulmenti, iti oferim cateva informatii care sa te ajute sa obtii cele mai bune rezultate.

  1. Pregateste butucul rulmentului

Inainte de a folosi o presa rulmenti este foarte important sa ai un mediu curat in care sa lucrezi. Cu o carpa normala poti curata butucul rulmentului. Tot ce trebuie sa faci este sa scoti roata si ulterior sa extragi butucul. Curata butucul si asigura-te ca acesta este foarte bine curatat. Acest lucru te va asigura ca extractorul de rulmenti poate sa obtina o foarte buna aderenta la extragerea rulmentilor.

  1. Utilizeaza presa de rulmenti in mod corect

Scoate presa de rulmenti si extinde-o in asa fel incat sa poata sa ajunga in spatele butucului pe care este montat rulmentul. Ar trebui sa arate ca un paianjen cu mai multe brate. Tot ce trebuie sa faci este sa impingi bratele astfel incat sa ajunga in butucul rulmentului. Aceste brate vor ajunge in partea din spate a rulmentului si se vor strange in jurul acestuia. Strange bine centrul presei de rulmenti tragand de brate in timp ce faci asta. Ulterior, poti trage presa catre tine pana cand rulmentul iese singur din butuc.

Ce este o presa de rulmenti?

Un rulment poate fi atar de bine strans incat sa nu il poti scoate cu propriile forte. In acest caz vei avea nevoie de o presa de rulmenti care sa te ajute sa scoti rulmentul in conditii optime. In cazul in care piesa este blocata pe o masina, spre exemplu, ceea ce determina blocarea rotii, demontarea trebuie sa fie eficienta, rapida si blanda. Doar cu o presa de rulmenti vei putea face asta. Un extractor aduce productivitate si durata de viata mai lunga pentru masini si utilaje.

Cum poti alege presa potrivita pentru rulmenti?

Pentru a gasi un extractor de rulmenti potrivit pentru aplicatia ta, tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai citit inainte conditiile de instalare pentru piesa blocata. Exista patru categorii de extractoare de rulmenti din care il poti alege pe cel potrivit pentru tine:

  1. Daca piesa de indepartat se afla pe un arbire si este usor accesibila din exterior, poti cumpara un extractor extern, acesta fiind si cel mai des utilizat;
  2. In cazul in care piesa pe care vrei sa o indepartezi este intr-o adancitura si nu se afla pe un arbore, vei avea nevoie de un extractor intern;
  3. Atunci cand piesa este montata pe o sona plata, vei avea nevoie de un separator si de un dispozitiv de tragere;
  4. Daca piesa este un rulment cu bine montat pe arbore si in carcasa, simultan, atunci ai nevoie de o presa de rulmenti care sa poata trece de carcasa si care sa extraga rulmentul fara sa deterioreze carcasa.

Utilizarea extracotrului este o operatiune compuna si este necesara in momentul in care trebuie sa scoti un rulment si sa il indepartezi. Extractorul clasic este format dintr-o banda transversala prin care trece un ax si de care sunt atasate niste brate, care vor prinde rulmentul ferm si care te vor ajuta sa il extragi. Astfel, cu ajutorul unei prese de rulmenti nu vei mai deteriora suprafetele si vei lucra mult mai curat, riscul de accidente fiind diminuat complet. Daca nu stii ce presa de rulmenti sa alegi pentru proiectul tau, poti lua legatura cu comerciantul pentru a cere sugestii in acest sens.