Cum să aveti angajați la distanță din Asia de Sud-Est?

Oportunitățile și provocările din Vietnam, Malaysia și Indonezia

Într-un articol anterior, am discutat de ce angajarea fără frontiere ar putea fi tendința actuală și viitoare, schimbarea forței de muncă mobile globale și de ce țările dezvoltate își îndreaptă direcția către angajarea tinerilor bine pregătiți din Asia de Sud-Est, din industria tehnologiei.

Este posibil să fiți entuziasmați să începeți să construiți o echipă diversificată la distanță și să angajați toți angajații din Asia de Sud-Est continental pentru a vă crește prezența locală și pentru a vă reduce costurile operaționale și de angajare.

Cu toate acestea, angajarea de muncitori străini dintr-o altă țară poate fi mai complexă decât se imaginează, mai ales când vine vorba de conformitatea locală și de plata în funcție de moneda țării lor. Nu vă faceți griji și relaxați-vă, am pregătit câteva ghiduri pe care trebuie să le știți înainte de a vă extinde!

  1. Vietnam: Cel mai rapid creștere din Asia. În ultimii 20 de ani, Vietnam a crescut la o rată anuală compusă de 5% în termeni reali, ceea ce înseamnă de 1,7 ori mai rapid decât media globală. Chiar și atunci când pandemia a perturbat lumea în 2020, creșterea PIB-ului Vietnamului a fost de 2,9% fără a înregistra o scădere.

În ceea ce privește potențialul de angajare, populația activă din Vietnam a ajuns la aproape 100 de milioane, comparativ cu 75 de milioane în 2021. Întreaga forță de muncă din Vietnam este echivalentă cu 1/5 din populația activă a Europei sau cu forța de muncă totală a Franței și Spaniei combinate, fapt ce a facut agentiile de recrutare personal strain sa fie focusate pe muncitorii acestor tari.

Datorită potențialului său de creștere rapidă, companiile locale și străine își înființează entități de afaceri în Vietnam. Numărul de afaceri înregistrate în Vietnam a crescut considerabil cu 95% între 2014 și 2020.

Unul dintre cele mai mari provocări ale angajării în Vietnam este plata în mod conform legislației asigurărilor sociale; legea prevede ca angajatorii să plătească fonduri de asigurări sociale pentru lucrătorii lor, care acoperă bolile, maternitatea, accidentele de muncă și pensiile.

Calculul primelor poate fi foarte complex și variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv salariul angajatului, durata angajării și planul de asigurare specific.

În plus, angajatorii trebuie să creeze un registru de gestionare a muncii la biroul de muncă cu informațiile angajaților și să actualizeze orice modificări la fiecare 6 luni. Nerespectarea acestor cerințe de actualizare va atrage penalități.

Cu toate competiția în ceea ce privește înființarea unei afaceri în Vietnam, angajatorii obișnuiesc în mod obișnuit să petreacă 384 de ore pentru plata taxelor în Vietnam, în comparație cu 191 de ore în Indonezia, 174 de ore în Malaysia și 64 de ore în Singapore.

Ca atare, companiile din Vietnam petrec mai mult de 40 de zile lucrătoare pentru plata impozitelor, în comparație cu Singapore, unde timpul înseamnă bani și este crucial pentru angajatorii străini.

Iată o curiozitate despre angajarea în Vietnam:

Dacă soția unui angajat de sex masculin naște gemeni, el are dreptul la 10 zile de concediu de paternitate, dublu față de concediul de paternitate (5 zile) acordat în mod obișnuit angajaților de sex masculin care lucrează în Vietnam pentru un singur bebeluș nou-născut.

  1. Malaysia: Tehnologia 5G este pe cale să vină Guvernul malaezian a alocat un buget de 21 de miliarde (planul JENDELA) pentru a deschide calea către o nouă tranziție a tehnologiei 5G pentru cetățenii săi. Prin urmare, acesta este un factor esențial pentru companiile care caută membri ai echipei care să lucreze la distanță cu o conexiune la internet puternică.

Principala inițiativă a guvernului pentru a orienta Malaezia în atingerea acestui obiectiv va fi închiderea tuturor rețelelor 3G pe etape și asigurarea că 100% din zonele populate ale Malaeziei

Asemanatoare