Ce se va schimba in anul 2024 la inmatricularea unei masini?

Atunci cand discutam despre inmatricularea unui vehicul, suntem constienti ca apar foarte multe necunoscute. Desi informatiile sunt in tot mediul online, avem ocazia la orice pas sa intampinam probleme. Mai mult de atat, de la an la an se vor schimba procedurile si vor aparea modificari, fata de care nimeni nu s-ar fi asteptat. In acest articol, vom actualiza informatiile din procedura de inmatriculare auto. Vom redacta un scurt rezumat al acestui proces, afland totodata noile modificari ce au fost implementate in anul 2024.

Atunci cand discutam despre inmatricularile auto, va trebui sa identificam tipurile de procedura in care se incadreaza masina cumparata. De aceea, exista 3 tipuri de inmatriculari: transcrieri auto, inmatricularile masinilor din Uniunea Europeana si din afara ei. Pentru fiecare dintre acestea va exista un set definit de pasi si acte pentru care inmatricularea va fi dusa la bun sfarsit. La fel ca si in anii precedenti, procesul se va sfarsi in cadrul institutiei DRPCIV.

Cu toate acestea, anumite parti ale procedurii de inmatriculare au fost schimbate si adaptate pentru anul 2024. Spre exemplu: Cartea auto este documentul de baza al masinii. Ea contine toate datele tehnice ale autovehiculului. Proprietarii apareau trecuti in cadrul acestui act, pana in anul 2024. De la inceputul acestui an, detinatorii de autovehicule nu au mai fost trecuti in cartea auto. Astfel, numele proprietarului a ramas doar in certificatul de inmatriculare auto. Cititi mai departe!

Cum se realizeaza in anul 2024 inmatricularea unui autovehicul?

Desi poate centrele institutiilor nu se mai afla in aceleasi locatii, avem cateva elemente de precizat pentru acest subiect. Unul dintre cele mai importante aspecte este…

Digitalizarea procedurii de inmatriculare auto

Desi conceptul de digitalizare al inmatricularii auto este in lucru si sunt multe aspecte de pus la punct, vom explica in cateva randuri cum se aplica acest fenomen. 

Ce este digital / online / fara cozi in cadrul procesului de inmatriculare auto?

Desi mai sunt multe etape pana ajungem la nivelul Germaniei, am facut foarte multe progrese in cadrul digitalizarii. In anul 2024, peste 20% din centrele de Taxe si Impozite au platforma online. Pentru a avea acces, va trebui o adresa de mail functionala, un cont creat cu prezenta fizica sau o semnatura digitala. Dintre toate site-urile ce permit depunerea documentelor online pentru inscriere, Institutia DGITL Sector 4 este cea mai completa. Actele pot fi depuse cu o simpla adresa de mail.

Digitalizarea in randul inmatricularilor auto este departe de a fi indeplinita pana la capat. De aceea, este ideal sa fie la indemana si pe intelesul tuturor. Pana in anul 2024, doar institutiile DGITL au devenit online. Restul entitatilor ce participa la procesul de inmatriculare auto vor solicita prezenta fizica.

COC-ul este necesar pentru masinile fabricate dupa 2018, ce au fost cumparate din afara Romaniei

Incepand din anul 2024, Registrul Auto Roman a solicitat pentru vehiculele aduse din afara tarii un nou document. Pana in aceasta perioada erau necesare actele de inmatriculare straine si documentele de proprietate. Din 2024, autovehiculele fabricate dupa anul 2018, vor trebui sa vina cu Certificatul de Conformitate European. Documentul va fi necesar doar pentru aceste tipuri de masini si va fi emis de producator.

Certificatul poate fi obtinut de la o reprezentanta sau direct de la Registrul RAR Bucuresti. Aici se poate emite un inlocuitor digital, ce va fi valabil pentru toate autoturismele fabricate dupa anul 2018.

Efectuarea RAR se realizeaza prin aceasi metoda ca in anii precedenti. Prezenta se realizeaza prin programare online sau la numarul de telefon 0219672. Aici vor fi aduse autovehiculele ce au fost cumparate din afara Romaniei. In cadrul procesului de inmatriculare, Registrul Auto Roman va emite urmatoarele acte: cartea auto, certificatul de autenticitate si inspectia tehnica

Cartea auto nu va mai detine numele proprietarilor incepand din anul 2024

Pana in anul 2024 ne-am obisnuit ca numele fostilor proprietari sa apara in cartea masinii. Incepand din luna Ianuarie a acestui an, numele proprietarilor va ramane doar in certificatul de inmatriculare si in actele de proprietate. Dupa cum am explicat si in randurile de mai sus, aceasta procedura a fost adoptata de la inceputul anului 2024. 

Cu toate acestea, apar o serie de intrebari din partea cetatenilor.

Daca talonul este pierdut, unde voi afla care este proprietarul?

Desi talonul ( sau certificatul de inmatriculare auto ) nu exprima dreptul de proprietate in totalitate, este necesar sa obtineti acest document. O data cu vanzarea autovehiculului, va trebui sa se mentioneze pe certificatul de inmatriculare: data, catre cine este vanduta masina si semnatura persoanei ce instraineaza.

Cu toate acestea, documentele de achizitie atesta noii proprietari. Acestia apar in contractele de vanzare auto sau in facturile de achizitie. Pe baza acestor documente, vanzatorii pot demonstra ca sunt fostii proprietari ai autovehiculului.

Placutele vor trebui prezentate la sediul DRPCIV in momentul inmatricularii

Chiar daca se schimba sau se pastreaza placutele de inmatriculare, ele vor trebui prezentate la ghiseu in momentul depunerii noilor acte auto. Incepand din anul 2024, toti proprietarii care isi vor inmatricula noile masini, vor trebui sa prezinte vechile sau noile placute.

Chiar daca nu se shimba numarul de inmatriculare auto, incepand din 2024 va trebui sa prezentati placutele la ghiseu

Numerele de inmatriculare auto pot fi schimbate de viitorii proprietari. Pana in anul 2024, persoanele ce doreau sa pastreze placutele pentru masina lor, nu erau nevoite sa arate numerele. Deoarece legea europeana prevede ca toate masinile sa detina placute de inmatriculare cu stanta europeana, a fost promulgata o noua lege.

Astfel, toate numerele de inmatriculare ce au fost fabricate inainte de anul 2007, vor trebui schimbate cu unele noi. Din aceasta cauza, toate persoanele ce inmatriculeaza vor trebui sa prezinte placutele la ghiseul de inmatriculari, chiar daca vor schimba numerele sau nu.

Care sunt institutiile ce participa la fiecare tip de inmatriculare auto in anul 2024?

In anul 2024, inmatricularile auto se diferentiaza in functie de locul in care este cumparata masina. Cele din afara Uniunii Europene, vor necesita prezenta la urmatoarele institutii: Serviciul Vamal, RAR, DGITL si DRPCIV. De asemenea, pentru vehiculele achizitionate din Uniunea Europeana, va trebui sa ajungeti la: ANAF, RAR, DRPCIV si DGITL.

In cazul transcrierilor auto, avem doar doua institutii: DGITL si DRPCIV. Se promite ca pana la sfarsitul anului 2024, acest tip de inmatriculare auto sa fie realizat doar online.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta care sunt noile reglementari din anul 2024, referitoare la inmatricularile auto. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!

Asemanatoare