Să râdă toată Petrila


Ion Barbu e unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști din presa românească de după 1989. Născut și crescut în Valea Jiului, are o doză suficientă de nebunie încât să fi și rămas aici. Face activism cultural și se ține de provocări.

Adăugat pe 19 August 2014  |  

„Adevărul e că n-am plecat niciodată din Petrila”, spune Ion Barbu, după ce își aprinde, un pic pierdut în gânduri, o țigară. „În București am stat o perioadă destul de lungă, dar numai câteva zile pe săptămână, și mereu cu gândul de a mă întoarce cât mai repede acasă. Nu știu pe nimeni altcineva care să fi fost timp de peste 20 de ani, într-o permanentă navetă, uneori în fiecare săptămână, între Petrila și București.” La capătul unei străduțe desfundate, un gard de tablă plin cu graffiti și desene colorate împrejmuiește curtea lui Barbu. În fața porții, un semn de circulație avertizează vizitatorii că sunt pe punctul de a intra în „Foarte micul Paris”. Pereții casei sunt acoperiți și ei, și pe afară și pe dinăuntru, cu un mozaic dens de caricaturi, versuri din poeți români, fotografii și citate mai mult sau mai puțin celebre. Din tavanul uneia dintre camere atârnă o instalație care combină o jumătate de cadru de bicicletă cu o mătură.

Ion Barbu a lucrat, înainte de Revoluție, la mină. Ca topograf, treaba lui era să măsoare și să calculeze unde și cum anume ar trebui săpat mai departe, pentru continuarea lucrărilor de exploatare a cărbunelui. Cunoștea toate cotloanele galeriilor mai bine decât minerii. Imediat după 1989, când presa din România a devenit liberă, a reușit să facă lucrul pe care, de fapt, și l-ar fi dorit de la bun început: o carieră de ilustrator și caricaturist. A colaborat cu multe ziare și reviste din București și i s-au tipărit, în 20 de ani, peste 15.000 de caricaturi. Toată lumea care citește publicațiile politice sau culturale din România îi recunoaște stilul simplu și ironic-amărui.

Și acum, la 61 de ani, Barbu mai lucrează pentru „Dilema veche”, „Suplimentul de cultură” și „Cațavencii”, cu toate că, după criza economică din 2009, salariile și onorariile din presa scrisă au scăzut până la niveluri ridicole. „Am bani pentru că sunt prost plătit”, spune artistul. „Iar când ești prost plătit, devii workoholic. În timp ce un caricaturist din Occident face un desen pe zi, tu trebuie să faci cinci.”

„Am bani pentru că sunt prost plătit.”

Chiar și așa, Barbu nu s-a gândit niciodată serios să plece – nici din România, nici din Petrila. „Ca Anteu, prind puteri când ating cu picioarele pământul natal”, explică, numai pe jumătate ironic. Uriașul din mitologia greacă avea o forță fizică redutabilă, provoca la luptă pe cine întâlnea și câștiga toate bătăliile, trăgându-și puterea din pământ, a cărui zeiță, Geea, era chiar mama lui.

„Eu am în minte proiecția unei Petrile idilice, Petrila copilăriei mele”, spune caricaturistul într-unul din momentele în care lasă gluma la o parte. „Petrila nu e aici, ci e atunci, ca să-l parafrazez pe Ionel Teodoreanu.” Face o pauză, mai trage din țigară și adaugă: „Sunt un nostalgic”. Râde copios. Cine îl cunoaște, știe că, dincolo de ironie, Barbu a fost mereu un om de dreapta. Ca majoritatea intelectualilor și artiștilor români din generația lui, a rămas până azi convins că regimul dinainte de Revoluție și, printr-o extensie, ideile marxiste sunt direct responsabile pentru aproape toate defectele și problemele societății românești. Preferința pentru „cultura și numele mari” nu-l împiedică, totuși, să-și țină casa deschisă tuturor, indiferent de clasa socială și orientarea politică.

„Petrila nu e aici, ci e atunci.”

În living-ul lui Barbu, care funcționează și ca atelier, sunt înghesuite albume de artă, cărți de literatură franceză și sud-americană, un portret al lui John Lennon și altul al lui Jimmy Hendrix – cam tot ce, în România gri a anilor șaptezeci și optzeci, nu era identificat cu o mișcare de protest de stânga, ci avea un fel de aură de contracultură inspirată sau importată pe șest dintr-un Occident capitalist idealizat, colorat și strălucitor. La masa de lemn din cameră au stat, în ultimii patruzeci de ani, poeți și scriitori de la București, dizidenți veritabili și anticomuniști de ultimă oră, profesori de liceu și jurnaliști din presa locală, folkiști români de toate calibrele. Iar pentru ca ironia să atingă o nouă treaptă dialectică, într-un colț, o sirenă Barbie aurie se prăjește într-o tigaie.

„Ăsta e locul ideal, țara în care nu se întâmplă nimic”, spune artistul, din nou cu un zâmbet în colțul gurii. „Dar locul în care nu se întâmplă nimic e și locul în care se poate întâmpla orice – cu condiția să provoci tu acel lucru. Aș putea spune că de felul meu sunt un provocator.” În Petrila e mai ușor de lucrat decât în altă parte, crede Barbu. „Nu mai trebuie să ceri aprobări, pentru că, și dacă ceri, nimeni nu pricepe nimic. Dacă zici că vrei să faci un happening, habar n-au ce înseamnă asta.” Consecvent, caricaturistul organizează de mai multe ori pe an câte ceva care mai scoate orășelul din amorțeală. „Contrapunem acțiunilor oficiale pline de kitsch evenimente culturale alternative.”


De exemplu, în primăvară, Barbu și grupul lui de prieteni au făcut o Noapte a Muzeelor în Petrila. Primăria din oraș nu are la ora actuală nici un muzeu în administrație proprie. Cele două muzee care există, casa memorială a scriitorului Ion D. Sârbu și Muzeul Mamei, sunt create tot de Barbu. În plus, grupul de inițiativă a inclus în programul evenimentului și niște muzee virtuale. „Am ochit niște case unde ar putea fi amenajate ca muzee, pe care am proiectat în acea noapte niște filmulețe care să ne prezinte ideile”, povestește caricaturistul. În fiecare an vine cu proiecte noi. Grupul s-a constituit într-o asociație non-profit care, prin mici evenimente culturale deseori ironice și critice, încearcă să contracareze moartea unei comunități unde principalul angajator, mina, își reduce de ani de zile activitatea și, în 2015, urmează să-și închidă definitiv porțile.

„În Petrila nu se vine, din Petrila se fuge, ca din toate orașele mici sau monoindustriale”, constată Barbu. „Dacă te duce capul un pic, pleci la Petroșani sau la Deva, dacă te duce mai mult, pleci la București, iar dacă te duce și buzunarul, pleci la Paris sau în altă parte. Există o depopulare intelectuală continuă, asta e tragedia.” Până acum 25 de ani, se mai și venea în Petrila, mai ales pentru că mina era considerată academia mineritului românesc. „Cine lucra aici, făcea față oriunde în altă parte”, povestește fostul topograf. Dintre cei peste 4.000 de mineri care, în anii optzeci, extrăgeau huilă la aproape un kilometru sub pământ, acum mai lucrează câteva sute. Mulți disponibilizați au rămas repede fără bani și au trecut, ca Dorel Ciuci, la cariera – tot atât de periculoasă – de magnet.

„În Petrila nu se vine, din Petrila se fuge, ca din toate orașele mici sau monoindustriale.”

Petrila e, în toate sensurile posibile, o periferie tristă. Așa că, în 2006, cu un an înainte ca Sibiul să fie declarat Capitală Culturală Europeană, Barbu s-a gândit să declare Petrila „Periferie Culturală Europeană”. Ideea era că, pentru a ajunge într-o capitală, e nevoie să treci printr-o periferie, iar unul dintre cele patru proiecte propuse era de a „schimba fața Petrilei, îmbrăcând-o în poezie”. Zis și făcut: Barbu și acoliții s-au apucat într-o noapte să scrie pe zidurile orașului graffiti cu versuri din poeți români, în mare parte optzeciști. Acțiunea a stârnit la nivel local, în ciuda oricăror așteptări rezonabile, un val de reacții de o violență fără precedent. „Oficialitățile au văzut în unele inscripiții un subtext politic, ceea ce, între noi fie vorba, nu era chiar fals”, își amintește caricaturistul. Primarul și alți notabili, dar și presa locală au reacționat ca scoși din minți mai ales la faptul că, pe monumentul de la intrarea în localitate, Barbu scrisese, parafrazându-l pe Matei Vișniec, „Petrila, oraș de rezervă”.

Ceea ce a urmat depășește orice imaginație. „Dacă s-ar face un film despre asta, ar câștiga în mod sigur cel puțin la Cannes. Nu ne mai venea să ieșim din casă. Pentru mine, experiența asta a fost o radiografie a Petrilei.” Pe cât de prost a fost primită acțiunea în Valea Jiului, pe atât de bune au fost ecourile la București. La Gala Societății Civile din 2007, proiectul „Petrila – Periferie culturală europeană”, care includea și alte trei evenimente, a luat premiul întâi, iar volumul cu același nume, care prezenta cele patru initiative, s-a bucurat de aprecieri în multe reviste culturale din Capitală.

„Petrila – Periferie culturală europeană”


Pentru finanțarea acțiunilor, Barbu a accesat printr-o fundație fonduri de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Experiența cu procedurile birocratice a fost însă descurajantă. „Kafka era mic copil față de ei”, își amintește. „Pentru o factură de 100 de lei a trebuit să fac patru drumuri la București, mi-au cerut hârtii și licitații pentru un rahat de doi lei, iar banii i-am primit la jumătate de an după ce s-a terminat proiectul. De atunci, m-am jurat că nu voi mai cere bani de la stat niciodată.” A fost, cel puțin pe plan local, o cauză pierdută? „Toate cauzele se pierd”, spune Barbu. „Sunt un loser în Petrila. Dar nu sunt singurul ratat de aici, am și acoliți, mai ales alcooliți.” Deși zice că n-a găsit încă nici un răspuns, artistul are de gând să continue să provoace și să pună întrebări. „Pentru frumusețea acestui act merită să iei toate picioarele în cur din lume.”

În Valea Jiului nu și-a făcut, cu acțiunile lui, prea mulți prieteni. Totuși, crede caricaturistul, mare diferență între Petrila și restul României nu e. „Prostia e uniform răspândită în țară. Deci, de ce să plec, dacă sunt în sânul ei, ca în sânul lui Avraam?” Reacțiile la evenimentele organizate de el i-au întărit convingerea că „poporul român trebuie realcătuit, fiindcă acum e prost alcătuit.” E plin de coji de semințe în parc, zice. Când se duce în străinătate și aude pe cineva vorbind românește, mărturisește că nu știe cum să se facă mai mic și să dispară. „Românii vorbesc tare și strident atunci când ar trebui să tacă, sunt necivilizați.”


În anii nouăzeci, prima excursie peste graniță pe care a făcut-o a fost la Istanbul. Voia să vadă Hagia Sofia, era, zice, „o călătorie culturală”, iar intonația și vocabularul au ceva din pompa superioară a lui Gabriel Liiceanu sau Horia-Roman Patapievici. „Toată lumea din autocar era pornită pe bișniță, pe rulmenți, pe pânze de bonfaier. Din 45 de oameni, eu și cu frati-miu eram singurii cu interese culturale. A fost cumplit până am ajuns”, povestește. Îl deranjau „fumul pe care îl puteai tăia cu cuțitul, băutura care curgea valuri, mirosul incofundabil al picioarelor nespălate.” La controlul vamal, ceilalți pasageri aveau fiecare câte ceva de ascuns în bagaje și nu înțelegeau de ce frații Barbu nu vor să dea și ei șpagă. „A fost cea mai îngrozitoare experiență din viața mea, trăită alături de conaționalii mei”, mărturisește, și adaugă: „Asta nu s-a schimbat foarte mult nici până acum. Poporul trebuie mai întâi dezbrăcat, spălat bine, trebuie să i se taie unghiile, trebuie pensat, tuns, trimis să citească, pentru a avea măcar niște noțiuni de bază, și abia apoi poate să i se dea drumul în lume.”

Vede, în condițiile astea, un viitor pentru Petrila? „Nu, eu din păcate nu văd decât un trecut”, zice, și pufnește în râs. Trage un fum din țigară și continuă: „Dacă ar fi să fiu radical, aș spune că Petrila ar trebui dărâmată toată, arată și însămânțată din nou. Dar nu se poate face asta. Și atunci, singura scăpare e umorul. Dați și o șansă râsului.”

„Nu, eu din păcate nu văd decât un trecut.”Adăugat pe 19 August 2014  |  

Aceasta este a patra poveste dintr-o serie pe care o vom continua intr-un ritm cel puțin bilunar.
Dacă dorești să susții proiectul, poți contribui aici.